Wie zijn wij?

In 2006 werd Vroedvrouwenpraktijk De Bron opgestart door Hanne Devos en Pascale Mokangi. Intussen groeide hun droom uit tot een bloeiende praktijk. 

In de voorbije jaren maakten verschillende fantastische (vroed-)vrouwen deel van De Bron. 

Het team van vandaag bestaat uit volgende gezichten: 


Het wachtteam: 

Vroedvrouwen die zwangerschap, bevalling en na de geboorte begeleidenCatherine Cloquet

In 2008 studeerde ik af en ging toen aan het werk op de materniteit van Eeklo. In 2010 kon ik mijn avontuurlijke kriebels niet langer in bedwang houden en nam ik loopbaanonderbreking om een cursus tropische geneeskunde te studeren. Kort hierna ging ik aan het werk bij Artsen Zonder Grenzen (AZG). 6 jaar lang wisselde ik het werk in de tropen af met interims in ziekenhuizen en werk als vroedvrouw bij de Tiende Maand in Gent. Ik ben heel dankbaar om de geweldig mooie ervaring bij AZG: de solidariteit, geluk om kleine dingen, de eeuwige warme glimlach, ook in moeilijke tijden. Als vroedvrouw heb ik onafhankelijk leren werken en stond ik vaak alleen voor moeilijke situaties. Na 6 intense jaren voelde ik de nood om terug te keren naar de zachte verloskunde en de geborgenheid van vrienden en familie. Sinds eind oktober 2016 maak ik deel uit van het team bij De Bron. Ik zal jullie met veel plezier begeleiden tijdens de zwangerschap, de arbeid, de bevalling en na de geboorte van jullie baby. Ik geloof in de oerkracht van de vrouw die in onze Westerse maatschappij vaak vergeten wordt. Samen die kracht ontdekken en versterken in de warme gezelligheid van thuis én in de veiligheid van een medisch kader, dat is mijn ultieme vroedvrouwendroom!


Ambre Hamelink

Afgelopen 7 jaar heb ik op de verlosafdeling, materniteit & neonatologie heel wat ervaring kunnen opdoen in het ziekenhuis. Nadat ik zelf 2 schatten van kinderen (Miel in 2014 & Olivia in 2016) op de wereld heb gezet met de onmisbare steun van mijn partner & fantastische vroedvrouwen, stond mijn wereld op zijn kop. De begeleiding die ik kreeg gedurende de zwangerschap (consultaties, prenatale lessen, bereikbaarheid,…), arbeid & bevalling, in de kraamweken nadien en tijdens mijn borstvoedingsavontuur,… was onbetaalbaar en zorgde er voor dat ik vertrouwen had in mezelf en in ons gezin. En dat, dàt wilde ik ook doen voor andere toekomstige gezinnen! Niet alleen zwangere koppels begeleiden in het ziekenhuis, maar ondersteuning en begeleiding geven gedurende het hele proces zodat er bewuste en goed geïnformeerde keuzes kunnen gemaakt worden om deze spannende gebeurtenis zo mooi, rustgevend & puur mogelijk te laten verlopen.


Lidewij Engels

Mijn naam is Lidewij Engels, na mijn studie vroedkunde werkte ik gedurende drie jaar in het ZNA Middelheim te Antwerpen als vroedvrouw. Na verloop van tijd begon ik een nauwere band met patiënten te missen. Het korte contactmoment in het ziekenhuis liet me op mijn honger zitten. Ik verlangde naar een meer persoonlijke aanpak en een holistischer beeld rond zwangerschap, bevallen en postpartum.

Dit deed me de overstap maken naar zelfstandige vroedvrouw. Ik ben heel gelukkig dat dit sinds 2017 mogelijk is in het fijne team van De Bron.

In januari 2019 werd ik zelf trotse mama van een dochter. De ervaring van zelf mama worden, heeft me nog extra doen inzien hoe belangrijk het is om je te laten omringen door vertrouwde mensen, die weten wat jij/jullie hopen, dromen en belangrijk vinden. Het ouderschap wensen en al dan niet vervullen, is een kwetsbare transitie waar wij als vroedvrouw een belangrijke rol bij kunnen vervullen.

Ik hoop een vroedvrouw te zijn die met een ruime visie kan kijken en voelen wat mensen nodig hebben. Dit in alle mogelijke situaties. Zeer welkom!


Tess Mogensen

Op jonge leeftijd (9 jaar) schreef ik reeds in elk vriendenboek in grote letters VROEDVROUW bij de vraag “wat wil je later worden”. Ik startte dan ook vol ongeduld in 2015 de opleiding Bachelor in de vroedkunde aan de Arteveldehogeschool, waarna ik in juni 2018 mijn diploma haalde.

Tijdens mijn stages in het ziekenhuis was het alsof ik telkens iets miste. Ik deed het werk heel graag maar toch bleef er een soort leegte achter. Deze werd rijkelijk gevuld toen ik stage mocht doen bij een zelfstandige praktijk. Ik voelde me meteen thuis en stond helemaal achter deze visie van de eerste lijn. Het contact, de ondersteuning en de begeleiding van het koppel gedurende het hele proces, het klopte allemaal! Mijn wens ontstond om aan de slag te gaan als zelfstandige vroedvrouw.

Mijn buitenlandse stage in Kenia was voor mij een zeer leerrijke periode waar ik al eens mocht proeven van zelfstandig werken. Als vroedvrouw vind ik het belangrijk dat het koppel de juiste informatie krijgt zodat ze zo een gerichte en bewuste keuze kunnen maken. Ik geloof zeer hard in de kracht van een zwangere vrouw en in het samenspel tussen het koppel. Dit samen op de meest natuurlijke manier.

Mijn geluk kon niet op toen ik in november 2018 mocht starten bij De Bron. Ik kijk ernaar uit om mijn droom waar te maken en om jullie zo goed mogelijk te begeleiden naar jullie wens in het mooie proces.


Sophia Mattan

Na mijn middelbare studies ben ik jaren gaan rondreizen in Latijns-Amerika en ben ik gestart met de studies antropologie. Tot ik op mijn 23ste besloot om een andere weg op te gaan: ik ben teruggekomen naar België om vroedkunde te gaan studeren. Sinds 2013 kan ik met trots zeggen dat ik vroedvrouw ben. Tijdens het laatste jaar van mijn opleiding heb ik 3 maanden stage gedaan in Zwitserland en Ierland. Daar is mijn interesse gegroeid om zwangere koppels op een holistische wijze te begeleiden met respect voor het natuurlijk verloop van zwangerschap en bevalling. In 2015 heb ik het postgraduaat Lactatiekunde gevolgd en heb ik mij verder verdiept in babymassage en babytaal.

Zelf moeder zijnde van twee dochters, Wayra en Lina, heb ik mogen ervaren wat het is om een kind te dragen, te baren en moeder te zijn. Dit heeft mij als mens en vroedvrouw sterker gemaakt. Met enthousiasme en verwondering zal ik jullie bijstaan, vragen beantwoorden en keuzes bespreken om zo het vertrouwen in jullie eigen lichaam te versterken en jullie te helpen in het maken van bewuste keuzes. Ik kijk ernaar uit deze mooie momenten te mogen delen met jullie!


Vroedvrouwen die enkel begeleiding bieden bij zwangerschap en na de geboorte of ondersteuning bieden aan het wachtteam


Hanne Devos

Samen met mijn collega-vriendin Pascale Mokangi richtte ik in oktober 2006 praktijk De Bron op. De jaren voordien hield ik me bezig met studie en reizen in binnen- en buitenland, want naast vroedvrouw ben ik ook licentiate in de Afrikaanse Talen en Culturen. Het vroedvrouw-zijn is me op het lijf geschreven: zorg dragen voor het leven, voor lief en leed, voor wat andere mensen bezighoudt. Mijn job, zowel als vroedvrouw bij De Bron alsook als coördinator bij De Kraamkaravaan (het Expertisecentrum Kraamzorg van Oost-Vlaanderen), geeft mij dan ook heel veel voldoening. Hetzelfde geluk vind ik ook in het dagelijkse leven. Samen met mijn levenspartner Benne geniet ik zoveel mogelijk van al het mooie rondom mij: reizen, creatief zijn, genieten van een dagje met familie en vrienden, het ouderschap… Vooral dat laatste is mijn belangrijkste rijkdom, want ik ben de ongelooflijk trotse mama van mijn schatjes Emke en Ole. Als vroedvrouw zie ik het als mijn taak om jullie optimaal te begeleiden gedurende een zeer unieke periode in jullie leven. Ik sta graag voor jullie klaar bij vragen, onzekerheden of voor het delen van mooie maar ook moeilijkere momenten.


Evelyne Vandooren 

Nadat ik zelf twee maal zwanger mocht zijn en thuis kon bevallen met een fantastische vroedvrouw, maakte ik de zeer bewuste keuze om vroedkunde te gaan studeren. Niet evident met een jong gezin maar motivatie is alles.

In 2014 werd mijn droom om zelfstandig vroedvrouw te worden waarheid toen ik gevraagd werd om bij De Bron te gaan werken.

Ik vind het ontzettend fijn dat ik op een geïndividualiseerde, professionele en warme manier vrouwen, koppels en gezinnen mag begeleiden.

Mijn drang naar 'leren' leek niet te stoppen en in 2018 werd ik ook Gentle Sleep Coach voor kinderen tussen nul en zes jaar.

Verder ben ik me aan het bijscholen om zwangerschapsmassages te kunnen geven.

Na een periode van ziekte begeleid ik momenteel geen arbeiden en bevallingen, maar wel gezinnen die enkel kiezen voor zwangerschapsopvolging en nazorgen.

Ik kijk ernaar uit om je te mogen verwelkomen in onze praktijk en je te mogen begeleiden tijdens een stukje van jouw levensverhaal.

 


Lotte Vandersteene

Het was altijd mijn droom om vroedvrouw te worden, maar ik maakte eerst een omweg en ging net als mijn tweelingzus theater studeren. Het verlangen vroedvrouw te worden bleef echter maar groeien en groeien. Uiteindelijk besliste ik om mijn hart te volgen en toch nog aan de opleiding vroedkunde te beginnen. Dit bleek voor mij de juiste keuze. Ik heb er zó van genoten te mogen leren over het zwanger worden, het zwanger zijn, het geboorteproces, het verwelkomen van een baby en de uitdagingen in dat eerste levensjaar voor het hele gezin. Ik heb er voor gekozen een stage te doen in Afrika. De tijd die ik in Rwanda doorbracht was voor mij als groeiende vroedvrouw heel waardevol. Ik werd er geconfronteerd met de grootste blijdschap en het grootste verdriet. Deze periode heeft mij geholpen een ‘zelfstandige’ vroedvrouw te worden. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt in een zelfstandige vroedvrouwenpraktijk in West –Vlaanderen waar ik veel heb mogen leren. Nu ben ik blij terug te zijn in Gent en deel te mogen uitmaken van deze fijne praktijk. Ik doe mijn werk met hart en ziel en ik kijk ernaar uit om jullie samen met mijn collega’s te begeleiden. Ik wil graag samen met jullie op zoek gaan naar de keuzes die jullie willen maken, jullie vragen beantwoorden, mooie momenten met jullie delen, er voor jullie zijn, ook als het niet verloopt zoals gehoopt. Het is mijn doel om jullie op die manier te ondersteunen en te versterken in het proces naar het ouderschap.