Wie zijn wij?

In 2006 werd Vroedvrouwenpraktijk De Bron opgestart door Hanne Devos en Pascale Mokangi. Intussen groeide hun droom uit tot een bloeiende praktijk. 

In de voorbije jaren maakten verschillende fantastische (vroed-)vrouwen deel van De Bron. 

Het team van vandaag bestaat uit volgende gezichten: 

Het wachtteam: 

Vroedvrouwen die zwangerschap, bevalling en na de geboorte begeleiden
Ambre Hamelink

Ambre, vroedvrouw in hart & nieren, stiekem al sinds ik nog heel klein was. Ik heb altijd gevoeld dat ik een vroedvrouw was. 

Sinds 2009 doe ik dan ook dit werk met volle overgave en liefde. Het is fijn om samen te kunnen werken voor vrouwen en hun gezinnen mét fijne vrouwen rondom mij. Zonder de oneindige steun van mijn manlief, kinderen en familie zou dit onmogelijk zijn. Ik ben dan ook enorm dankbaar dat ik dit werk dag in, dag uit kan doen, mede door hen.

Vrouwen en hun gezinnen kunnen bij mij terecht voor preconceptionele informatie, zwangerschapsbegeleiding en hypnobirthing, ondersteuning tijdens het geboorteproces en de periode na de geboorte. Naast mijn opleiding tot vroedvrouw hebben mijn 3 kadetjes er mede voor gezorgd dat ik ervaring heb in langdurig borstvoeden en het dragen van je baby of kindje op verschillende manieren. 

Ik vind het fantastisch om gezinnen te mogen zien groeien, samen met hen, hun kindje in een veilige & warme omgeving ter wereld te laten komen, en daarvan getuige te mogen zijn. Mijn hart wordt er elke keer weer warm van.


Isabelle Raick

Na mijn studies verpleegkunde en enkele jaren gewerkt te hebben in verschillende domeinen als verpleegkundige kwam ik in 2006 voor het eerst in contact met een vroedvrouw toen ik zelf zwanger was. De warme aanwezigheid van deze vroedvrouw heeft mij toen geholpen mijn innerlijke kracht te ontdekken om onze zoon (en later ook onze 2 dochters) op eigen krachten op de wereld te brengen. Haar steun tijdens de eerste weken na de geboorte waren goud waard en toen al begon het idee te bloeien om zelf vroedvrouw te worden om andere vrouwen de kans te geven dit te mogen beleven.

In januari 2015 was ik als moeder van 3 jonge kinderen heel fier mijn diploma te behalen. Ik heb eerst 2 jaar postnatale zorg aangeboden als zelfstandige vroedvrouw in Brussel, waarna we met ons gezin voor 4 jaar naar Tanzania verhuisd zijn. Daar heb ik met een ervaren collega en mentor mijn eerste thuisbevallingen gedaan. 

Ik ben heel blij om deel uit te maken van het warme vroedvrouwenteam van De Bron. Ik kijk ernaar uit jullie te begeleiden tijdens deze speciale periode in jullie leven. 

Verder ben ik ook Sensiplan® consulente en bied ik “A Celebration day for Girls” workshops aan voor meisjes tussen 10 en 12 jaar om zich voor te bereiden op de puberteit en hun cyclus te leren kennen.


Febe Van Brabant

Al van kinds af aan ben ik gebeten door de zwangerschap en bevalling.

Na het starten van mijn studies vroedkunde aan de Arteveldehogeschool in Gent werd dag na dag duidelijker waarom ik voor deze studie gekozen had. Ik trok naar Senegal voor een buitenlandse stage waar nieuwe inzichten mijn kennis rijker maakten.

Na mijn studies vroedkunde kreeg ik de kans om als zelfstandige vroedvrouw aan de slag te gaan bij Zwanger in Brussel. Ik verhuisde naar onze hoofdstad waar ik al snel werd ondergedompeld in de vroedvrouwgeleide zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en de kraamtijd. Ik deed er ervaring op met thuisbevallingen en vroedvrouwenbevallingen in het ziekenhuis. De continuïteit van de zorg en de vertrouwensband die je opbouwt met een koppel vind ik de belangrijkste en fijnste aspecten van de eerstelijnszorg.

Het gebrek aan een netwerk in Brussel en de kans om bij De Bron aan de slag te gaan liet me terug verhuizen naar Gent. Wat ben ik trots dat ik deel mag uitmaken van dit team krachtige (vroed)vrouwen! Ik hoop jullie op een warme manier te kunnen bijstaan tijdens jullie zwangerschap, bevalling en jullie transitie naar het ouderschap.


Hannah Masselus

In 2018 behaalde ik mijn diploma in het Sociaal Werk, maar de honger naar iets praktischer bleef aanwezig. Ik besloot volledig voor mijn droom te gaan en Vroedkunde te gaan studeren. Tijdens de opleiding werd al snel duidelijk hoeveel voldoening het me geeft om ouders te mogen bijstaan tijdens deze intense periode. Mijn passie voor het leven en de mens groeide alleen maar door kennis te maken met het prille begin van het leven. Ook de kracht van de vrouw en de band tussen partners te mogen ervaren van zo dichtbij is een voorrecht!

De sociaal werker in mij bleef echter aanwezig en liet me verlangen naar een hechte begeleiding met zorgen op maat. Hierdoor kwam de eerstelijnszorg op de voorgrond treden. Ik wist meteen dat deze aanpak me op het lijf geschreven was! Graag ondersteun ik jullie dan ook in het schrijven van jullie eigen verhaal.

In 2021 was het dan eindelijk zover: afgestudeerd als vroedvrouw. Mijn droom werd meteen werkelijkheid toen ik bij De Bron mocht starten. Wat ben ik blij om deel te mogen uitmaken van dit team!

Ik kijk er enorm naar uit om jullie te leren kennen, tot snel! 


Sofie Ackerman

Dat de natuur mooi kon zijn, daar was ik al lang van overtuigd.

Toen ik voor de studie vroedkunde koos, werd dit alleen nog maar extra bevestigd maar toch miste ik iets tijdens mijn vele stages.

Tijdens mijn stage in de eerste lijn wist ik dan ook onmiddellijk dat dit hetgene was wat ik wou doen in de toekomst.

 

De één op één begeleiding die ik kan bieden als vroedvrouw vind ik zo waardevol.

Een bevalling is een belangrijk en mooi moment bij vele koppels en hun bijstaan in zowel de zwangerschap, arbeid, bevalling als in de zorgen vind ik een uniek plaatje.

Voor ik de kans kreeg om mijn droomjob te realiseren en bij De Bron aan de slag te gaan, trok ik nog even naar het mooie Uganda. Hier ben ik dan ook mijn hart verloren.

Niet alleen voor de vele moeders die ik daar begeleidde tijdens hun arbeid en bevalling maar ook voor het prachtige land in al zijn facetten.

Verder hou ik ervan koppels te zien groeien en ontplooien naar kersverse ouders.

 

Als een goedlachse, opgewekte en spontane Sofie zullen jullie mij dan ook zien verschijnen in onze mooie praktijk.

Ik kijk ernaar uit jullie allemaal te leren kennen en ook mijn hart aan jullie te verliezen.


Arlind Van Winckel

De keuze om vroedvrouw te worden, was voor mij een heel gemakkelijke beslissing. Mijn interesse voor het proces van zwangerschap, geboorte en ouderschap startte al in mijn kindertijd en groeide verder doorheen de jaren.

Na mijn studies in Gent, trok ik vol enthousiasme naar onze mooie hoofdstad om daar te starten in de vroedvrouwenpraktijk Zwanger in Brussel. Mede dankzij mijn geweldige collega’s kon ik er verder ervaring opdoen en groeien als vroedvrouw. Werken in Brussel was uitdagend, maar ook heel leerrijk.

 

In 2018 mochten we onze zoon Lionel verwelkomen. Het werd een verrijkende ervaring waarbij ik de kracht van ons vrouwenlichaam zelf mocht ervaren.

Na 7 mooie jaren bij Zwanger in Brussel, besloten we om terug te keren naar Gent. Ik genoot van een rustperiode waarin onze dochter Amelie geboren werd.

Ik ben heel blij terug als vroedvrouw te kunnen werken en het mooie team van De Bron te mogen versterken. Ik kijk ernaar uit jullie te leren kennen en samen te zoeken op welke manier ik jullie kan ondersteunen in jullie unieke verhaal.

Naast de begeleiding tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode, geef ik ook hypnobirthing en studeer ik bij als lactatiekundige.


Vroedvrouwen die begeleiding bieden aan het wachtteamLotte Vandersteene

Het was altijd mijn droom om vroedvrouw te worden, maar ik maakte eerst een omweg en ging net als mijn tweelingzus theater studeren. Het verlangen vroedvrouw te worden bleef echter maar groeien en groeien. Uiteindelijk besliste ik om mijn hart te volgen en toch nog aan de opleiding vroedkunde te beginnen.

Dit bleek voor mij de juiste keuze. Ik heb er zó van genoten te mogen leren over het zwanger worden, het zwanger zijn, het geboorteproces, het verwelkomen van een baby en de uitdagingen in dat eerste levensjaar voor het hele gezin. Ik heb er voor gekozen een stage te doen in Afrika. De tijd die ik in Rwanda doorbracht was voor mij als groeiende vroedvrouw heel waardevol. Ik werd er geconfronteerd met de grootste blijdschap en het grootste verdriet. Deze periode heeft mij geholpen een ‘zelfstandige’ vroedvrouw te worden.

Na mijn afstuderen heb ik gewerkt in een zelfstandige vroedvrouwenpraktijk in West-Vlaanderen waar ik veel heb mogen leren. Nu ben ik blij terug te zijn in Gent en deel te mogen uitmaken van deze fijne praktijk. Ik doe mijn werk met hart en ziel en ik kijk ernaar uit om jullie samen met mijn collega’s te begeleiden. Ik wil graag samen met jullie op zoek gaan naar de keuzes die jullie willen maken, jullie vragen beantwoorden, mooie momenten met jullie delen, er voor jullie zijn, ook als het niet verloopt zoals gehoopt. Het is mijn doel om jullie op die manier te ondersteunen en te versterken in het proces naar het ouderschap.


We nemen afscheid van...Onmisbare ondersteuning


Niek Vervaeck huisarts

Wat doet een huisarts in een vroedvrouwenteam zal je je wellicht afvragen …

‘Inspringen, aanvullen, ondersteunen, ….’ is mijn antwoord.

Als huisarts raakte ik, na een stage in Bolivië, bevlogen  rond het thema zwangerschap en bevalling. En dat ben ik, na 35 jaar begeleiden van thuisbevallingen, nog steeds.

Mijn missie is vrouwen het vertrouwen geven en de veiligheid bieden om op eigen kracht hun kind te baren op die plek waar ze zich het best kunnen open stellen (letterlijk en figuurlijk) voor wat (wie) er komt..

Af en toe ben ik mee van wacht met de Bron, zo dat jullie steeds op het team van de Bron kunnen rekenen.