Thuisbevalling

Terug naar overzicht

Waarom?

Als je denkt je thuis, in je vertrouwde omgeving, het beste te kunnen ontspannen, is een thuisbevalling misschien wel een goede optie voor jou.
 

Wat bij onverwachte complicaties?

We starten de nodige behandeling thuis op en gaan we naar het ziekenhuis als dit noodzakelijk is.
 

Mag iedereen thuis bevallen?

Als je kiest voor een thuisbevalling vinden we het zeer belangrijk dat we ook je zwangerschap opvolgen. Op die manier kunnen we aan risicoselectie doen en bouwen we de noodzakelijke vertrouwensband op om je bevalling vlot te laten verlopen. Dit alles stelt ons in staat om te bepalen of je al dan niet thuis zult kunnen bevallen. Door de zwangerschap heen komen we zeker ook eens bij je thuis langs. Zo kunnen we nagaan of je huis aangepast is, hoe we best tot bij jou geraken en wat de afstand tot het ziekenhuis is. 
 

Wie?

Er zijn steeds 2 vroedvrouwen aanwezig tijdens de geboorte van je kind. De eerste vroedvrouw begeleidt je gedurende de arbeid. De tweede vroedvrouw komt erbij wanneer de geboorte nadert. Beide vroedvrouwen zal je reeds ontmoet hebben tijdens je zwangerschap.
 

Opvolging?

Na de geboorte komt de vroedvrouw die de arbeid heeft begeleid de eerste vijf dagen dagelijks bij je langs. Nadien gebeuren alle huisbezoeken in overleg en kan zij langskomen tot één jaar na de geboorte zolang dit nodig is.
 

Wat voorzien?

We overlopen tijdens de consultatie de materiaallijst voor een thuisbevalling zodat je mooi op tijd voorbereidingen kan treffen. Je kan eventueel een kraampakket bij ons kopen.
 

Hoeveel kost het? 

Gedurende 5 weken staan wij dag en nacht voor jou klaar. Voor deze wachtperiode vragen wij een wachtvergoeding voor beide vroedvrouwen. Voor het materiaal dat we gebruiken tijdens de arbeid thuis en de bevalling vragen we eveneens een forfaitair bedrag. Sommige hospitalisatieverzekeringen voorzien een terugbetaling van deze supplementen. Hiervoor neem je zelf contact op met je verzekering. 


Indien je thuis wil bevallen, contacteer je ons liefst zo vroeg mogelijk in de zwangerschap.