Bevallen in het ziekenhuis

Terug naar overzicht

Bevallen met de gynaecoloog 

In verschillende ziekenhuizen bestaat de mogelijkheid dat wij je na een arbeid thuis verder blijven ondersteunen in het ziekenhuis. De medische eindverantwoordelijkheid ligt dan wel bij de arts en de ziekenhuisvroedvrouw. We blijven continu bij je en garanderen zo een 1 op 1 begeleiding. We zoeken samen de beste manier om met je weeën om te gaan: houdingen, massage, warmte, water...

Beval je vroeger dan 37 weken, word je ingeleid of is er een andere medische reden waarom je niet thuis mag arbeiden? Ook dan willen we er voor je zijn in het ziekenhuis. Na een belletje op het wachtnummer, vergezellen we je zo snel mogelijk.

Aangezien de mutualiteit maar 1 'assistentie bij de bevalling' betaalt aan de vroedvrouw van het ziekenhuis, vragen we voor deze persoonlijke begeleiding een supplement naast de wachtvergoeding. Sommige hospitalisatieverzekeringen voorzien een terugbetaling van dit supplement. Hiervoor neem je zelf contact op met je verzekering.

 


Bevallen met een vroedvrouw van De Bron 

Uit onderzoek is gebleken dat bevallen bij de vroedvrouw minder kans geeft op een epidurale verdoving, stimulatie met medicijnen, een knip en een bevalling met de zuignap. Bevallingen blijken vaker spontaan te verlopen en bovendien is het gevoel van tevredenheid nadien hoger. Dit heeft onder andere te maken met de continuïteit die vroedvrouwen kunnen bieden. Je neemt als vrouw zelf het voortouw. Als vroedvrouw proberen we zoveel mogelijk jouw intuïtie en kracht te volgen binnen een veilig medisch kader. 

Sinds november 2018 heeft De Bron een samenwerkingsverband met het AZ Sint-Lucas in Gent. Na je arbeid thuis, begeleiden we je mee tot in het ziekenhuis en behouden we ook daar de medische eindverantwoordelijkheid. De ziekenhuisvroedvrouw staat ons bij. Zolang de arbeid en de bevalling een natuurlijk verloop hebben, neemt De Bron vroedvrouw de leiding. Kies je in de loop van je arbeid voor een epidurale verdoving of loopt de arbeid en/of bevalling anders dan verwacht, dan is de gynaecoloog snel aanwezig om over te nemen. 

Deze formule kan een mooie tussenoplossing zijn voor koppels die de stap naar een thuisbevalling te groot vinden.