Wie zijn wij?

In 2006 werd Vroedvrouwenpraktijk De Bron opgestart door Hanne Devos en Pascale Mokangi. Intussen groeide hun droom uit tot een bloeiende praktijk. 

In de voorbije jaren maakten verschillende fantastische (vroed-)vrouwen deel van De Bron. 

Het team van vandaag bestaat uit volgende gezichten: 


Het wachtteam: 

Vroedvrouwen die zwangerschap, bevalling en na de geboorte begeleiden
Ambre Hamelink

Ambre, vroedvrouw in hart & nieren, stiekem al sinds ik nog heel klein was. Ik heb altijd gevoeld dat ik een vroedvrouw was. 

Sinds 2009 doe ik dan ook dit werk met volle overgave en liefde. Het is fijn om samen te kunnen werken voor vrouwen en hun gezinnen mét fijne vrouwen rondom mij. Zonder de oneindige steun van mijn manlief, kinderen en familie zou dit onmogelijk zijn. Ik ben dan ook enorm dankbaar dat ik dit werk dag in, dag uit kan doen, mede door hen.

Vrouwen en hun gezinnen kunnen bij mij terecht voor preconceptionele informatie, zwangerschapsbegeleiding en hypnobirthing, ondersteuning tijdens het geboorteproces en de periode na de geboorte. Naast mijn opleiding tot vroedvrouw hebben mijn 3 kadetjes er mede voor gezorgd dat ik ervaring heb in langdurig borstvoeden en het dragen van je baby of kindje op verschillende manieren. 

Ik vind het fantastisch om gezinnen te mogen zien groeien, samen met hen, hun kindje in een veilige & warme omgeving ter wereld te laten komen, en daarvan getuige te mogen zijn. Mijn hart wordt er elke keer weer warm van.


Lidewij Engels

Mijn naam is Lidewij Engels, na mijn studie vroedkunde werkte ik gedurende drie jaar in het ZNA Middelheim te Antwerpen als vroedvrouw. Na verloop van tijd begon ik een nauwere band met patiënten te missen. Het korte contactmoment in het ziekenhuis liet me op mijn honger zitten. Ik verlangde naar een meer persoonlijke aanpak en een holistischer beeld rond zwangerschap, bevallen en postpartum.

Dit deed me de overstap maken naar zelfstandige vroedvrouw. Ik ben heel gelukkig dat dit sinds 2017 mogelijk is in het fijne team van De Bron.

In januari 2019 werd ik zelf trotse mama van een dochter. De ervaring van zelf mama worden, heeft me nog extra doen inzien hoe belangrijk het is om je te laten omringen door vertrouwde mensen, die weten wat jij/jullie hopen, dromen en belangrijk vinden. Het ouderschap wensen en al dan niet vervullen, is een kwetsbare transitie waar wij als vroedvrouw een belangrijke rol bij kunnen vervullen.

Ik hoop een vroedvrouw te zijn die met een ruime visie kan kijken en voelen wat mensen nodig hebben. Dit in alle mogelijke situaties. Zeer welkom!

In september 2020 startte ik de opleiding Haptonomie in Doorn. 


Isabelle Raick

Na mijn studies verpleegkunde en enkele jaren gewerkt te hebben in verschillende domeinen als verpleegkundige kwam ik in 2006 voor het eerst in contact met een vroedvrouw toen ik zelf zwanger was. De warme aanwezigheid van deze vroedvrouw heeft mij toen geholpen mijn innerlijke kracht te ontdekken om onze zoon (en later ook onze 2 dochters) op eigen krachten op de wereld te brengen. Haar steun tijdens de eerste weken na de geboorte waren goud waard en toen al begon het idee te bloeien om zelf vroedvrouw te worden om andere vrouwen de kans te geven dit te mogen beleven.

In januari 2015 was ik als moeder van 3 jonge kinderen heel fier mijn diploma te behalen. Ik heb eerst 2 jaar postnatale zorg aangeboden als zelfstandige vroedvrouw in Brussel, waarna we met ons gezin voor 4 jaar naar Tanzania verhuisd zijn. Daar heb ik met een ervaren collega en mentor mijn eerste thuisbevallingen gedaan. 

Ik ben heel blij om deel uit te maken van het warme vroedvrouwenteam van De Bron. Ik kijk ernaar uit jullie te begeleiden tijdens deze speciale periode in jullie leven. 

Verder ben ik ook Sensiplan® consulente en bied ik “A Celebration day for Girls” workshops aan voor meisjes tussen 10 en 12 jaar om zich voor te bereiden op de puberteit en hun cyclus te leren kennen.


Mien Wuyts

De natuurlijke geboorte en alles rondom zwangerschap en baby’s werd me sinds kleins af aan met de paplepel meegegeven. Ik kom uit een gezin van vier kinderen waarbij zowel mijn zus als ik thuis werden geboren met ondersteuning van een  vroedvrouw.

Haar handen hebben het plezier in het zorgdragen voor anderen meegegeven denk ik. Mijn favoriete boek als klein kind was ook “Het ei van mama”, een prentenboek over het ontstaan van nieuw leven!

Ondanks alle dankbare momenten tijdens stages voelde ik toch iets ontbreken. Alsof ik een puzzelstukje miste. Dit stukje vond ik in de eerstelijnszorg!

Het  aanbieden van continuïteit en het opbouwen van een band met jonge gezinnen zijn zo waardevol. Hierdoor kan je inspelen op ervaringen en verhalen om zo nog betere zorg te geven. Daarnaast zijn het vertrouwen in de natuur en de kracht van jonge gezinnen en hun keuzerecht zaken die ik erg belangrijk vind.

Na mijn eindstage in onze praktijk mocht ik beginnen als vroedvrouw bij De Bron, een titel die ik met fierheid draag! Ik kijk er dan ook naar uit jullie te mogen ontmoeten en hoop de vroedvrouw te zijn die het beste aansluit bij jullie noden en wensen.


Febe Van Brabant

Al van kinds af aan ben ik gebeten door de zwangerschap en bevalling.

Na het starten van mijn studies vroedkunde aan de Arteveldehogeschool in Gent werd dag na dag duidelijker waarom ik voor deze studie gekozen had. Ik trok naar Senegal voor een buitenlandse stage waar nieuwe inzichten mijn kennis rijker maakten.

Na mijn studies vroedkunde kreeg ik de kans om als zelfstandige vroedvrouw aan de slag te gaan bij Zwanger in Brussel. Ik verhuisde naar onze hoofdstad waar ik al snel werd ondergedompeld in de vroedvrouwgeleide zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en de kraamtijd. Ik deed er ervaring op met thuisbevallingen en vroedvrouwenbevallingen in het ziekenhuis. De continuïteit van de zorg en de vertrouwensband die je opbouwt met een koppel vind ik de belangrijkste en fijnste aspecten van de eerstelijnszorg.

Het gebrek aan een netwerk in Brussel en de kans om bij De Bron aan de slag te gaan liet me terug verhuizen naar Gent. Wat ben ik trots dat ik deel mag uitmaken van dit team krachtige (vroed)vrouwen! Ik hoop jullie op een warme manier te kunnen bijstaan tijdens jullie zwangerschap, bevalling en jullie transitie naar het ouderschap.


Hannah Masselus

In 2018 behaalde ik mijn diploma in het Sociaal Werk, maar de honger naar iets praktischer bleef aanwezig. Ik besloot volledig voor mijn droom te gaan en Vroedkunde te gaan studeren. Tijdens de opleiding werd al snel duidelijk hoeveel voldoening het me geeft om ouders te mogen bijstaan tijdens deze intense periode. Mijn passie voor het leven en de mens groeide alleen maar door kennis te maken met het prille begin van het leven. Ook de kracht van de vrouw en de band tussen partners te mogen ervaren van zo dichtbij is een voorrecht!

De sociaal werker in mij bleef echter aanwezig en liet me verlangen naar een hechte begeleiding met zorgen op maat. Hierdoor kwam de eerstelijnszorg op de voorgrond treden. Ik wist meteen dat deze aanpak me op het lijf geschreven was! Graag ondersteun ik jullie dan ook in het schrijven van jullie eigen verhaal.

In 2021 was het dan eindelijk zover: afgestudeerd als vroedvrouw. Mijn droom werd meteen werkelijkheid toen ik bij De Bron mocht starten. Wat ben ik blij om deel te mogen uitmaken van dit team!

Ik kijk er enorm naar uit om jullie te leren kennen, tot snel! 


Vroedvrouwen die begeleiding bieden bij zwangerschap, na de geboorte en ondersteuning bieden aan het wachtteam


Hanne Devos

Samen met mijn collega-vriendin Pascale Mokangi richtte ik in oktober 2006 praktijk De Bron op. De jaren voordien hield ik me bezig met studie en reizen in binnen- en buitenland, want naast vroedvrouw ben ik ook licentiate in de Afrikaanse Talen en Culturen. Het vroedvrouw-zijn is me op het lijf geschreven: zorg dragen voor het leven, voor lief en leed, voor wat andere mensen bezighoudt.

Mijn job, zowel als vroedvrouw bij De Bron alsook als coördinator bij De Kraamkaravaan (het Expertisecentrum Kraamzorg van Oost-Vlaanderen), geeft mij dan ook heel veel voldoening. Hetzelfde geluk vind ik ook in het dagelijkse leven. Samen met mijn levenspartner Benne geniet ik zoveel mogelijk van al het mooie rondom mij: reizen, creatief zijn, genieten van een dagje met familie en vrienden, het ouderschap… Vooral dat laatste is mijn belangrijkste rijkdom, want ik ben de ongelooflijk trotse mama van mijn schatjes Emke en Ole.

Als vroedvrouw zie ik het als mijn taak om jullie optimaal te begeleiden gedurende een zeer unieke periode in jullie leven. Ik sta graag voor jullie klaar bij vragen, onzekerheden of voor het delen van mooie maar ook moeilijkere momenten.Evelyne Vandooren 

Nadat ik zelf twee maal zwanger mocht zijn en thuis kon bevallen met een fantastische vroedvrouw, maakte ik de zeer bewuste keuze om vroedkunde te gaan studeren. Niet evident met een jong gezin maar motivatie is alles.

In 2014 werd mijn droom om zelfstandig vroedvrouw te worden waarheid toen ik gevraagd werd om bij De Bron te gaan werken.

Ik vind het ontzettend fijn dat ik op een geïndividualiseerde, professionele en warme manier vrouwen, koppels en gezinnen mag begeleiden.

Mijn drang naar 'leren' leek niet te stoppen en in 2018 werd ik ook Gentle Sleep Coach voor kinderen tussen nul en zes jaar.

Na een periode van ziekte begeleid ik momenteel geen arbeiden en bevallingen maar neem ik veel ondersteunende taken voor de praktijk voor mijn rekening. Zo zal je mijn stem aan de telefoon horen als je belt op het contactnummer of zullen jouw vragen via mail door mij beantwoord worden.

Ik kijk ernaar uit om je te mogen verwelkomen in onze praktijk!

 


Lotte Vandersteene

Het was altijd mijn droom om vroedvrouw te worden, maar ik maakte eerst een omweg en ging net als mijn tweelingzus theater studeren. Het verlangen vroedvrouw te worden bleef echter maar groeien en groeien. Uiteindelijk besliste ik om mijn hart te volgen en toch nog aan de opleiding vroedkunde te beginnen.

Dit bleek voor mij de juiste keuze. Ik heb er zó van genoten te mogen leren over het zwanger worden, het zwanger zijn, het geboorteproces, het verwelkomen van een baby en de uitdagingen in dat eerste levensjaar voor het hele gezin. Ik heb er voor gekozen een stage te doen in Afrika. De tijd die ik in Rwanda doorbracht was voor mij als groeiende vroedvrouw heel waardevol. Ik werd er geconfronteerd met de grootste blijdschap en het grootste verdriet. Deze periode heeft mij geholpen een ‘zelfstandige’ vroedvrouw te worden.

Na mijn afstuderen heb ik gewerkt in een zelfstandige vroedvrouwenpraktijk in West-Vlaanderen waar ik veel heb mogen leren. Nu ben ik blij terug te zijn in Gent en deel te mogen uitmaken van deze fijne praktijk. Ik doe mijn werk met hart en ziel en ik kijk ernaar uit om jullie samen met mijn collega’s te begeleiden. Ik wil graag samen met jullie op zoek gaan naar de keuzes die jullie willen maken, jullie vragen beantwoorden, mooie momenten met jullie delen, er voor jullie zijn, ook als het niet verloopt zoals gehoopt. Het is mijn doel om jullie op die manier te ondersteunen en te versterken in het proces naar het ouderschap.Onmisbare ondersteuning


Niek Vervaeck huisarts

Wat doet een huisarts in een vroedvrouwenteam zal je je wellicht afvragen …

‘Inspringen, aanvullen, ondersteunen, ….’ is mijn antwoord.

Als huisarts raakte ik, na een stage in Bolivië, bevlogen  rond het thema zwangerschap en bevalling. En dat ben ik, na 35 jaar begeleiden van thuisbevallingen, nog steeds.

Mijn missie is vrouwen het vertrouwen geven en de veiligheid bieden om op eigen kracht hun kind te baren op die plek waar ze zich het best kunnen open stellen (letterlijk en figuurlijk) voor wat (wie) er komt..

Af en toe ben ik mee van wacht met de Bron, zo dat jullie steeds op het team van de Bron kunnen rekenen.